Mirjam Janse
visual art and consulting

Autonomobiel

‘Maak een beeld voor het nieuwe pand aan het Atlantisplein in Amsterdam dat iedereen zich herinnert bij het verlaten van het pand’, was de opdracht van Stichting de Volksbond. Het pand is een nieuw woonproject met twintig tijdelijke woonruimten voor jongeren.

‘Het kunstwerk dient zowel de tijdelijke bewoners van het pand als de werknemers en de bezoekers aan te spreken. Ook dient het bij te dragen aan het bewust worden van het bijzondere van het project in het pand’.

De woningen in dit gebouw worden gebruikt door jongeren die hun eigen weg leren vinden om vervolgens zelfstandig te gaan wonen en hun eigen koers te varen. Ze worden begeleid in het onafhankelijk wonen.

In de hal staat nu de ‘Autonomobiel’, een smalle auto van hout met een zilveren boot op zijn dak. Een BMW stuur erin, fietslampen eraan en kettingen achterop. De auto is donker gekleurd, maar overal schemert er kleur doorheen.

In de auto is plaats voor één persoon. De gedachte hierbij is dat iedereen uiteindelijk de rit door het leven alleen maakt. Hoe beter je jezelf kent hoe makkelijker de rit wordt.

De bewoners worden tijdens het verblijf in het pand uitgenodigd iets aan het beeld toe te voegen: een tekst, foto, slinger, sleutelhanger of wat ook. Zo kan het beeld langzaam uitgroeien tot een monument voor alle bewoners.

Bij de overdracht is men alvast begonnen met het schrijven van teksten op de auto en de boot.

Alle teksten en kunstwerken: ©2007,2008,2009 Mirjam Janse, alle rechten voorbehouden. Email: klik hier