Mirjam Janse
visual art

Licht in mijn oren

De titel die beeldend kunstenaar Mirjam Janse voor haar kunstproject heeft gekozen lijkt gewoon, totdat het tot je doordringt dat er 'oren' staat waar je 'ogen' had verwacht. Waarom dicht Janse een eigenschap van ons gezichtsvermogen toe aan ons gehoor?
We weten allemaal dat het kijken naar een kunstwerk of het luisteren naar muziek een specifieke gewaarwording te weeg kan brengen: verwarring, herkenning, nieuwsgierigheid of zelfs een gevoel van geluk. Voor Mirjam Janse is het moment van stilte, waarop via de zintuigen de overbrugging van ons mentale vermogen naar het gevoel tot stand komt, een moment om stil te staan bij die gewaarwording en te luisteren wat die te zeggen heeft over jezelf. Allen kennen we zulke momenten van 'licht in mijn oren'.
Sya van 't Vlie, Amsterdam.

Installatie

De installatie bestaat uit een serie beelden van figuren van groot formaat en gemaakt van uiteenlopende materialen, zoals vilt, hout en brons.
De beelden symboliseren elk een begrip, dat een aspect van het luisteren belicht. Hiermee actualiseren ze de functie van maskers uit oude culturen. Ze zijn te associeren met maskers van stammen uit West-Afrika en Oceanië: sjamanen, medicijnmannen en anderen maken tijdens hun rituele dans hun bron van inspiratie zichtbaar als een dier of mens of abstrakte vorm en dragen die als een tooi óp hun hoofd om aan te geven dat niet zíj, maar geesten búiten hen spreken. Daarmee overbruggen ze de wereld van de geesten met die van mensen, de immateriële wereld met de materiële.

'Licht in mijn oren' werd in oktober 2004 getoond bij de Stichting Beeldende Kunst, KNSMlaan in Amsterdam.

Klik hier voor een videopresentatie van 'Licht in mijn oren'.

Publicatie

De publicatie met de titel 'licht in mijn oren' is een uitgave van Uitgeverij Nestor en werd gepresenteerd tijdens de sluiting van de tentoonstellling op 31 oktober 2004. Op 1 juli werd de duitse uitgave ‘Licht in meinen Ohren’ in Münster gepresenteerd.

2006

Het Zentrum für Niederlande Studien van de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster, Duitsland, toonde 'Licht in mijn oren' in juli 2006. Het Nederlandse Consulaat in Düsseldorf, Duitsland, ondersteunt het project in Duitsland. Klik hier voor uitnodiging (pdf).

Alle teksten en kunstwerken: ©2021 Mirjam Janse, alle rechten voorbehouden. Email: klik hier