Mirjam Janse
visual art

Thuis op de tak

‘Thuis op de tak’ is een boom, de bijdrage van Mirjam aan 'Kijker in Beeld', een tentoonstelling van bewegende, performatieve en intractieve beelden in augustus 2011 in Pulchri Studio in Den Haag. Curator en organisator was Sya van ’t Vlie.

De uitnodiging van Mirjam aan bezoekers was: ‘Maak ook een tekening of knipsel en hang je bijdrage op de muur in de boom waar je wilt. Je voegt je verhaal toe!’ er stond een tafeltje met knutselmateriaal naast het kunstwerk.

Bij de opening was de boom 5 meter breed, bij de finissage een feestelijke 11 meter.

Over onbekend oud en razend nieuw werk van Mirjam Janse schreef Sya van het Vlie in 2009 het artikel 'Stories arising'.

Op een tak wonen is een huis hebben tussen andere huizen.
Het zijn jouw wortels, jouw takken en jouw vruchten. Jouw zaad.

Thuis op de tak

Elk mens heeft een verhaal en al die verhalen lijken erg verschillend van elkaar, maar hebben ook veel gemeen.

In ‘Thuis op de tak’ brengt Mirjam Janse vele verhalen bij elkaar in één beeld, een boom. De verhalen krijgen een plek in het kunstwerk, ergens op een van de takken. De verhalen zijn levensverhalen en net als in de tekening van een stamboom krijgen de levensverhalen nu broers en zussen en voorouders.

Elk verhaaltje, elk werkje heeft zijn eigen kleur, geur en vorm en hoort er bij, is zelfs een onlosmakelijk onderdeel van het geheel en is wezenlijk voor het totaal.

Op een tak wonen is een huis hebben tussen andere huizen.

Mirjam geeft in deze installatie de liefde voor de mens en de veelzijdigheid van zijn verhalen een vorm. En die vorm is een boom. Al eeuwen lang staat de boom symbool voor het leven: wortels, stam, takken, bloemen en vruchten, elk gedeelte van de boom verwijst naar een deel van het leven. Naar ontstaan, groei, bloei en het doorgeven van leven. Elke boom is dus een levensboom, of hij nu in het park staat of op een plaatje in een boek. En elk leven is een verhaal in de boom van alle levens.

Het zijn jouw wortels, jouw takken en jouw vruchten. Jouw zaad.

Ga eens onder een boom zitten en luister naar het ritselen van de bladeren. Hoor je de boom ademen? Hoor je de verhalen?

Alle teksten en kunstwerken: ©2021 Mirjam Janse, alle rechten voorbehouden. Email: klik hier